Olin helsinkiläisen kd-kaupunginvaltuutettu Mika Ebelingin kanssa keskustelemassa joukkoliikenteestä Ylen aikaisen lähetyksessä aamulla 29.9. Keskustelumme voit kuunnella osoitteessa http://lotta.yle.fi/rsweb2.nsf/sivut/paivanjuttu?opendocument&pageid=Content0900560E6C2

Mistä keskustelimme? Mika haastoi minut vastaamaan pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen uudesta organisaatiomallista. Itse olin sitä mieltä, että ei voisi äänestäjää juuri enempää kiinnostaa, miten homma organisoidaan, kunhan se toimii. Mika oli tuohtunut siitä, että Helsingin äänivalta on sopimuksessa rajoitettu 50 prosenttiin. Mitähän Mika kuvittelet tapahtuvan, jos Helsingillä olisi yksinkertainen enemmistö? Ensinnäkään, sellaista sopimusta ei olisi tehty, ei täällä Vantaalla tai Espoossa sentään niin sinisilmäisiä olla, että kuviteltaisiin sellaisen mallin toimivan, missä Helsinki voisi sanella ratkaisut määräenemmistöllä. Uskon kuitenkin, että näin tärkeässä asiassa löytyy poliittista tahtoa hoitaa joukkoliikenneasiat kuntoon kaupunkien välisellä yhteistyöllä.

Lipun hinnoista ja ruuhkamaksuista olimmekin sitten Mikan kanssa liikuttavan yksimielisiä. Tosin Mikalla oli mielenkiintoinen tapa ajatella, että välttämällä ruuhkamaksuja lisäämme ruuhkia, joilloin on pakko lisätä joukkoliikennettä. Hm, minusta homma eihan näin toimi.