Vantaan valtuustossa edustettuina olevat puolueet allekirjoittivat perjantaina 5.12.2008 sopimuksen luottamushenkilöpaikkojen jaosta. Vantaalla valtaa pitää perinteinen joukko: vaikka kokoomuksen ja demareitten välinen suhde keikahtikin, niin vallanjaossa asetelmat säilyivät ennalllaan: kaksi suurinta puoluetta jakavat lähes kaikki johtopaikat vihreitten säestäessä. Muille puolueille jää vain statistin osa. Esimerkiksi puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien paikkoja tippui muille ryhmille hyvin niukasti.

On erittäin hyvä, että kaikissa keskeisissä tehtävissä säilyy edustus myös pienemmillä puolueilla. Mutta tosi pitkä on lista niistä luottamushenkilöelimistä, joissa muilla kuin kolmella suurimmalla puolueella ei ole mitään tekemistä. Pääosa näistä luottamustoimista on osakeyhtiöitten hallituksia. Osakeyhtiöitten toiminnan seuraaminen on vaikeaa jo osakeyhtiölain vuoksi, mikä rajoittaa tiedonsaantia, mutta lisäksi tiedonsaantia vaikeuttaa se, että omia edustajia ei näihin elimiin saa millään.

Demokratian kannalta on tärkeää, että kaikki asiaan vaikuttavat mielipiteet saavat sijansa päätöksentekopöydässä. Valtaahan ei edustuksellisuus vielä kenellekään tuo - eikä keneltäkään vie. Kun kahdella suurella puolueella on Vantaan valtuustossa yli puolet paikoista, on selvää, kuka kaapin paikan määrää. Mutta miksi poikkeavien mielipiteiden kuuntelukin on monissa elimissä tehty vaikeaksi, jopa mahdottomaksi.

Suurin huolenaihe tällä hetkellä koskee pääkaupunkiseudun yhteistyötä. On luokatonta, että mandaatteihin perustuva neuvottelukunta jättää ulkopuolelle monet kaikissa kaupungeissa tuhansien ihmisten tuen saavat puolueet. En voi hyväksyä sitä, että neuvottelukunnan työrukkasena ja valmisteluelimenä toimivaan koordinaatioryhmään ei näytä mahtuvan yhtään vasemmistoliittolaista. Ei voi olla kenenkään etu se, että valtakunnallisestikin merkittävä puolue jätetään ilman vaikuttamisen paikkaa. Tämä ei anna hyvää kuvaa muitten puolueitten halusta demokratiaan, eikä se uumoile hyvää pääkaupunkiseudun yhteistyölle.