Arvoisa hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi, vaalimainoksessanne Helsingin Sanomissa vaaditte muureja alas ja kaupunkeja yhteen. Mielestänne keinotekoiset rajat haittaavat elämää ja estävät kehitystä. Arvoisa ministeri Kiviniemi, en oikein saa kiinni ajatuksenjuoksustanne. Ollakseni konkreettinen: rajat eivät ole koskaan haitanneet ainakaan minun elämääni. Olen asunut Vantaalla yli 20 vuotta ja sitä ennen Helsingissä. Vantaa on kehittynyt ja kehittyy edelleenkin rajoista huolimatta. Vantaa on hoitanut taloutensa ja kehittämisensä itse ja niin kuin EVA:n tuoreessa raportissa lukee, menestyksellisesti. Puhutteko vastoin parempaa tietoanne?

Kuntien yhdistämisellä tahdotte sujuvamman liikenteen, tasavertaiset ja läheltä löytyvät palvelut, parempaa kaavoitusta ja viihtyisämpää asumista. Voisitteko yksilöidä, mikä näistä ei toteudu tällä hetkellä Vantaalla? Sujuvampi liikenne on ehdottomasti tärkeää, mutta pääkaupunkiseudun kunnat ovat juuri sopineet  uudesta joukkoliikenneorganisaatiosta, jossa myös Helsinki on mukana suunnittelemassa alueen joukkoliikennettä eli tämä asia on hoidettu niin pitkälle kuin sitä voidaan kuntien välilä tehdä. Liikenteen sujuvoittamiseksi paras keino olisi hillitä yksityisautoilua ruuhka-aikana. Siihen ei tarvita kuin laki ruuhkamaksuista, ei kaupunkien yhdistämistä.

Tasavertaiset ja läheltä löytyvät palvelutko toteutuvat teidän mielestänne paremmin suurkunnassa kuin alueensa tuntevassa lähikunnassa?

Parempi kaavoitus lienee helsinkiläisten ongelma, viihtyisämpää asumista pelkkä vaalilause.

Edelleen kysymys: miten yksi ja sama kaupunki olisi sekä asukkaiden että yritysten etu. Voisitteko hieman perustella näkemystänne, niin pystyisin paremmin keskustelemaan asiasta.

Lopuksi: aika yhdistymiselle ei ole ollut koskaan kypsä eikä sitä enää puolla kuntalaisetkaan nähtyään sen, miten ontoksi yhdistämisintoilijoitten mielipiteet ovat jääneet. Henkilökohtaisesti näen yhdistymisinnossa ilmentyvän valtapolitiikan. Helsinki ei saa valloittamastaan Sipoosta riittävästi potkua kehitykseensä, minkä vuoksi katse on nyt suunnattu Vantaaseen, joka on monella mittarilla mitattuna pääkaupunkiseudun kehittyvin kaupunki. Helsinkiä avittaa Helsingin Sanomat, joka on päättänyt tehdä Vantaasta kriisikunnan, jonka se aikoo tiputtaa Helsingin syliin. Lehden toimittajat on aivopesty ajattelemaan Vantaasta yksisilmäisesti. Ainoa toimittaja, jolla oli jotain silmää Vantaaseen, oli Kimmo Oksanen, mutta hänen tyttärellään olikin muistaakseni korsolainen poikakaveri!

Vantaa on noussut maalaiskunnasta kaupungiksi määrätietoisella ja yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisella tiellä. Tämä tie jatkukoon älköönkä valtion hallinto edesauttako toisenlaista kehittymistä!

Kati Tyystjärvi¨
Vasemmistoliiton Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja
050-5988516