Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa viikonvaihteessa 22.-23.11.2008 keskusteltiin todella paljon siitä, miten puolueen ja sen toimintatapojen pitäisi uudistua. Kovin vaikealta tuo sarka kuitenkin näyttää niittää. Puoluejohto ei osoita mitään vaihtumisen merkkejä, tosin vaihtaminen kesken kautta on jo taloudellisestikin melko raskas prosessi. Ja toisaalta: vaikka puoluevaltuusto hyväksyi oikein sisäisen kannanotonkin siitä, että kunnallisissa luottamushenkilöpaikkajaossa pitäisi huomioida nuoret ja naiset, nämä vain esimerkkeinä, niin miten sitoutuneita konkarit ovat tähän? Jopa puoluesihteeri Puhakka ei osannut antaa suoraa vastausta tähän asiaan, kun sitä häneltä toimittajat kysyivät. Hän ehkä jatkaa Helsingissä sosiaalilautakunnassa, ehkä ei.

Nyt voitaisiin taas ottaa mallia Vantaasta! Vaaleista ei ollut kulunut kuin muutama päivä, niin koko kunnallisjärjestön johto uusiutui. Me konkarit, minä mukaan lukien, annoimme tilaa kaikille niille nuorille, jotka ovat halukkaita puolueen kunnallisiin johtotehtäviin. Ei meillä tästä asiasta käyty edes mitään keskustelua, tämä otettiin ihan itsestään selvyytenä vastaan. Olen itse henkilökohtaisesti pelkästään iloinen vaihdoksesta.Olen ollut kunnallisjärjestön johtoytimessä koko 2000-luvun ja vaikka töitä on tehty, takkiin on tullut joka vaaleissa. Puolueorganisaation vaihtaminen ainakin jättää tämän asian spekuloimisen toiseen kertaan.

Toisekseen: puoluevaltuustossa puhuttiin puolueen nimen muuttamisesta. Tämänkin me teimme Vantaalla sulassa sovussa eli vanhahtavan kunnallisjärjestö-nimen vaihdoimme Vantaan Vasemmistoliittoon. Olen iloinen vaihdoksesta, uusi nimi on ytimekäs ja vastaa monen muun kunnallisjärjestön nykyistä nimeä.

Sitten puoluevaltuusto edellytti, että nuoria ja naisia valitaan kunnissa luottamushenkilöpaikoille. Sanoin jo puoluevaltuuston kokouksessa puheessani, että Vantaalla luottamushenkilöpaikkoja on todella vähän. Meillä on kuusi varsinaista lautakuntaa: soster, kaava, opetus, asukaspalvelut, tilakeskus ja tarkastuslautakunta. Näihin saamme tällä vaalituloksella yhden paikan per lautakunta. Lautakuntien toimialueet ovat todella suuret, joten ennemminkin kuin henkilöt valitaan paikallisesti, etsitään parasta mahdollista kykyä tehtävään. Uutena tukijoukkona rakennamme lautakuntien varsinaisten ja varajäsenten tueksi lautakuntaryhmät, joitten toiminnasta vastaa valtuustoryhmän puheenjohtaja, jollei muita halukkaita ilmene.

 

 

Kokonaan toinen kysymys on se, millaisia yhteystyöverkkoja rakennetaan tähän asiaan.